Om LED pærer

LED-pæren - den nye lyskilde til hjemmetLyskilder med dioder

Lysdioder anvendes i større og større grad til egentlige belysningsformål. Det er i dag muligt at få lyskilder med lysdioder i mange udgaver og til flere forskellige formål.

Udviklingen indenfor belysning med lysdioder går stærkt og mange anser diode-lys for at være fremtidens belysning.Hvad er en lysdiode?

En lysdiode kaldes også for en LED, som er en forkortelse for Light Emitting Diode, og er en lille elektronisk halvlederchip, der udsender lys, når der sendes strøm igennem den.

Lyset fra lysdioder kan have forskellige farver afhængigt af, hvilket materiale chippen er lavet af. Lysdioder fås i både røde, gule, grønne, blå og hvide farver.Hvorfor anvendes lysdioder til belysning?

Lysdioder anvendes til belysning, fordi de er relativt energieffektive, robuste og har lang levetid. Lysdioderne indeholder ikke kviksølv eller andre miljøskadelige stoffer. Derudover tænder de til fuld styrke med det samme og kan dæmpes uden at lysets farve ændrer sig. Endelig tåler lysdioder meget lave temperaturer. Fordelene ved at anvende lysdioder til belysning er derfor mange.Hvor kan man passende anvende LED-lys?

Sparepærerne er stadig mere effektive end hvide lysdioder. Det er derfor i mange tilfælde ikke energirigtigt at anvende LED-lys i stedet for sparepærer. Sparepærerne tænder imidlertid ikke til fuld styrke med det samme. Derfor er LED-lys gode at anvende på steder, hvor lyset skal tænde til fuld styrke med det samme. Dioder udsender rettet lys og er derfor velegnede som markeringslys, udsmykning og i spots, men ikke til egentlig rumbelysning. Da lysdioder fungerer optimalt ved lave temperaturer, er de desuden særdeles velegnede til udendørs belysningsformål, hvor de også vinder mere og mere indpas. Derudover anvendes dioder i nogle tilfælde som belysning i fx kølerum.

De mest effektive hvide lysdioder i handlen er i dag 3-4 gange mere effektive end glødepærer og halogenlyskilder. Kvaliteten på diodelyskildene varierer meget. De bedste diodelyskilder gengiver farver lige så godt som sparepærer. De fleste diodelyskilder er dårligt deklarerede, og det er svært at få oplysninger om farvegengivelse, energieffektivitet mv. Udviklingen går imidlertid meget stærkt, og diodelyskilderne forventes af mange at blive fremtidens energieffektive lyskilde.Ja, ligesom kvaliteten af hvide lysdioder varierer enormt, kan kan være stor forskel på de forskellige LED-lyskilder, der tilbydes i handelen. Mange lysdioder udsender lys med en blålig eller kølig lysfarve. Der findes dog også lysdioder, der udsender et mere varmt lys, som passer bedre med de fleste menneskers ønsker til belysning i fx hjemmet.

Derudover kan der være forskel på diodelyskildernes evne til at gengive farver korrekt. Er det såkaldte farvegengivelsesindeks større end 80, er farvegengivelsen god og svarer til almindelige lysstofrør eller sparepærer. Spørg forhandleren, hvilken farvegengivelse diodelyskilderne har eller prøv dig frem.

Hvor lang er levetiden på lysdioder?

Det hedder sig at lysdioder har en levetid på 50-100.000 timer, hvilket er 5-10 gange længere end for sparepærer og 50-100 gange længere end for glødepærer og 25-50 gange længere end for halogenlyskilder. Levetiden afhænger dog i høj grad af, hvordan lysdioden behandles. For høj temperatur og kraftige strømbelastninger kan hurtigt tage livet af en lysdiode. Til gengæld er der hverken glas, glødetråde eller gasser under tryk. Derfor tåler lysdioderne kraftige vibrationer. For diodelyskilder med stor effektbehov skal man være opmærksom på at lyskilden afgiver relativt meget varme.

Men udviklingen af LED-lys går stærkt, og lysdioderne fås nu også i hvide farver. Dermed kan LED-lys også bruges i hjemmet som en erstatning for halogenpærer og glødepærer.

LED (Low-Emitting-Diodes) er under kraftig udvikling. Vi kender alle sammen de små lysdioder fra bilernes instrumentbræt, fra fjernsynet, satellitmodtageren, pc’eren osv. LED-lys findes i alle mulige farver, men er mest kendt for de røde, gule og grønne farver. LED er derfor ikke nogen ny teknologi - det nye er, at udviklingen lige nu går så hurtigt, at vi snart kan erstatte halogen- og glødepærer med LED.

Udviklingen har betydet, at LED nu også fås i hvide farver. Der er flere forskellige hvide farver: neutrale, kolde og varme. LED-pærerne fås i dag som kærtepære, almindelig pære med lille og stor sokkel og med GU 10 fatning. Pærerne bruger ca. fra 1W og opefter - afhængigt af, hvor mange og hvor kraftige dioder, der sidder i pæren. Ligesom halogenpærerne fås også LED-pærerne som 12 V - med transformer.

Fordele: lavt energiforbrug og god farvegengivelse

Fordelen ved LED er, at de har et meget lavt energiforbrug, og at den energi der bruges, for en stor del bliver omsat til lys i stedet for til varme. I fagsprog hedder det, at LED-pæren har et højt lysudbytte, dvs. at den giver forholdsvis meget lys i forhold til dens energiforbrug. Lysudbyttet angives i lumen (lm) pr. Watt (W). De mest energieffektive LED-pærer ligger på ca. 125 Lumen/Watt, hvor en glødepære ligger på 10 - 15 Lumen/Watt og halogenlys på 15 - 20 Lumen/Watt. Det kan altså sagtens lade sig gøre at erstatte en 25 W glødepære med en LED-pære på 4 W.

Desuden har LED-pæren en fantastisk farvegengivelse, idet den har næsten samme egenskab som glødepæren og gengiver dagslyset, så det er vanskeligt at se forskel.

Ulemper: rækkevidden ikke stor - endnuDet vigtigste ved en lyskilde er jo, om den kan give noget lys fra sig. Netop her mangler der stadig en del udvikling for LED-pæren, før den kan erstatte vores glødepærer. En af ulemperne ved LED er, at rækkevidden af lyset endnu ikke er så stor. Det betyder, at man skal have lyskilderne sat meget tæt på det, der skal belyses. Det kan dog sagtens gå med en LED-belysning ca. 150 cm. over en bordplade (ikke til arbejdsbelysning!). Dog skal man være opmærksom på at vælge en kraftig LED-pære, der f.eks. kan bestå af 3 stk. Power LED dioder med et samlet forbrug på 8 W i timen.

Lang levetid i forhold til gløde- og sparepæreEn LED-pære, der kan erstatte en 25W glødepære vil typisk koste fra 150 - 200 kr. Til gengæld holder den i op til 100.000 timer, hvor glødepæren normalt vil være brændt ud efter 5.000 timer. Sammenligner man med en sparepære på 6 W er besparelsen i energiforbrug noget lavere - og sparepæren holder i op til 10.000 timer.

Skal man have de mest kraftige LED-pærer, der er på markedet, kan de nemt koste både 6 og 700 kroner stykket. Både pris og udvikling går dog så hurtigt, at det formentlig ikke varer længe inden LED-pæren vil komme ind som en etter til lamperne i hjemmet.

Ideel til udendørsbelysningUdover som enkeltpærer findes LED som stjernehimler, indbygningsspot og forskellige former for hyggebelysning. Set i forhold til halogenlys i spot og stjernehimler har LED den fordel, at der dels er et lavere energiforbrug og dels en lavere varmeudgivelse fra LED’en.

Herudover er flere producenter af udendørsbelysning begyndt at tilbyde armaturer med LED-pærer. Årsagen er, at LED er meget velegnet til alle temperaturer - og udendørs er der ofte tale om korte belysningsarealer som dørparti, husnummer, stibelysning, markeringslys, havelamper m.v. Til disse formål er LED-lys meget anvendeligt, da det dels har en meget lang levetid, tåler frost og dels giver mulighed for nye, spændende detaljer i udebelysningen.

Du kan få flere informationer om LED-lys og anden belysning på www.energitjenesten.dk under temaet "belysning". Du kan også ringe på 70 333 777 - Energitjenestens energivejledere hjælper dig gerne med specifik vejledning omkring belysning.

Meget bliver det kaldt, men en ting er sikker en GU10 LED pære er mange gange billigere i brug end en alm. halogenpære.

Vil man fremover skifte til LED lys, så er der flere muligheder, f.eks. de gamle velkendte GU10 LED pærer eller de nye high power LED pærer.

Hvad er forskellen på LED diode pærer og High power LED pærer – Læs om LED lys.

De velkendte LED diode pærer med 20 – 24 – 38 – 48 – 60 og 80 dioder har stort set en ting til fælles, deres spredning er ikke så god som på en high power LED pære, Så når man snakker om LED lys, så er der stor forskel!

I dag kan man få high power GU10 LED lys med en spredning på helt op til 140 grader, hvorimod den gamle halogenpære kun var på ca. 35grader.

Er farven på LED lys så blåligt eller er det varm hvid – LED lys er varm hvid i dag.

Man ser efterhånden ikke de kolde blålige LED diode pærer længere, og man bruger dem slet ikke i halogenspot. Hvilken farve skal man så vælge ? de velkendte halogenpære har en farvetemperatur fra 2700 til ca. 3000K (k= kelvin)alt efter hvor kraftig (mange watt) de bruger.

Søger man en farve som en 20 watt halogenpære har, så skal man lede efter ca. 2700K og en 50 watt halogenpære er på ca. 2900-3000K

Ved udskift at 12 volt ledpære skal man undersøg om den transformer man har kan starte med det lave antal watt. Ofte står der på en transformer 20-50 watt eller 20-60 watt, er det en større model hedder den ofte 35-105 watt eller 35-150 watt, det vil sige de skal belastes minimum det laveste antal watt som er skrevet på transformeren.

Og har man f.eks 4 x10 watt stiftpærer = 40 watt og udskifter dem med led stifttpære på 2 watt så er forbruget nu 8 watt, men som skrevet på transformeren 20-60 watt så vil man ofte opleve at de nye ledpærer ikke tænder.. simpelthen for transformeren ikke bliver belastet nok.

Så skal man have en LED transformer.

Tryk med musen på billedet, og der kommer flere oplysninger om produkterne.Tlf. 98 66 36 06 E-mail: salg@medialys.dk

MVH

Kundeservice
Medialys.dk • Ålevej 32 • 9681 Ranum • Danmark

Send en mail ved spørgsmål, dem svarer vi på så hurtig vi kan.

CVR: 33244681
E mail.  salg@medialys.dk

Alle priser er incl. moms på Medialys.dk

Sidst opdateret 24-3- 2015

Fragtpriser.

0 -500,- = 60,-

500 - 1500,- = 30,-

over 1500 gratis fragt

Når du handler på e-mærkede netbutikker har du altid adgang til e-mærkets forbruger hotline.Se de nye møbelspot med LED

Se de nye LED GU10 pære fra Nordtronic

Se også vores Netbutik med el gulvvarme www.Dansk-elgulvvarme.dk