Lys i badeværelset

Lys i badeværelset

Om badeværelseslamper og halogenspot.


Det er vigtigt at overholde reglerne, når der skal vælges lamper/halogenspot til badeværelset eller udendørs. Her kan du læse om de regler, der findes på området. Allerførst skal du finde ud af hvor i badeværelset, lampen/erne skal sættes op. Dit badeværelse skal deles op i 4 områder (område 0,1,2,3) - alt afhængig af i hvilke områder, lampen skal sidde, er der forskellige krav til lampen.

Ud fra billedet kan du se hvor din lampe skal sidde, og derefter bestemme hvilken IP lampen MINDST skal have.
 
Område 0: Er den indvendige del af badekar eller brusekar eller i brusekabinen . IP skal være IP67 og max 12v, samt være specielt beregnet for brug i badekar eller brusekabinen. 

Område 1: Er den yderste afgrænsede del af badekar, brusekar eller i brusekabinen. For brusere uden kar er begrænsningen en afstand med en radius 0,6m fra brusehovedet, loft højden er under 2,25m. IP skal mindst være IP44 og fast tilsluttede.
Lampen skal være kl. 3 dvs. en lampe med SELV kreds. SELV= 12 volt  skal forsynes fra en transformer som er godkendt til SELV, skal stå på transformen ( SELV= spænding ekstra lav spænding = 12 volt). En kl. 3 lampe betyder. at spændingen ikke overstiger lampens tilsluttet spænding ved berøring, dvs her i område 1 må spændingen ikke overstige 12 volt.

Område 2: Er begrænset af et lodret plan 0,6m uden for område 1, samt af gulvet og det vandrette plan 2,25, over gulvet. IP skal mindst være IP24.

Område 3: Er begrænset af et lodret plan 2,4m uden for område 2, samt af gulvet og det vandrette plan 2,25m over gulvet. IP skal mindst være IP20. Stikkontakter på lamper må anvendes, hvis de er beskyttet ved seperat strømkreds, eller er beskyttet med HPFI afbryder på ikke over 30mA.